Békásmegyeri Piac és Közösségi tér fejlesztése

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kormányzati támogatás segítségével 2017. nyarán kezdte meg az új Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér kivitelezési munkálatait. A projekt célja egy új, modern vásárló- és közösségi tér kialakítása, ezzel a fejlődő kerületrész, Békásmegyer élhetőségének javítása, a közösségi élet és az infrastrukturális háttér jelentős bővítése, valamint a városrészben élők számára kulturált bevásárlási, ügyintézési, találkozási lehetőség biztosítása.

A PROJEKT ÜTEMEZÉSE

A 2017-es év folyamán közbeszerzési eljárás keretében kiválasztásra került a fejlesztés generálkivitelezője (Market Építő Zrt.), lebontásra került a vállalkozói piac, az itteni árusok részére egy új, Ideiglenes Piac létesült és megtörtént a régészeti feltárás is. Ezt követően elindulhattak az új vásárcsarnok építési munkálatai. A korábbi fejlesztési tapasztalatok alapján a csarnok épületében található árusok egészen a költözésig maradhatnak a helyükön, a régi csarnoképületben, a külső (vállalkozói piaci) területen árusító őstermelők pedig a Pünkösdfürdő u. – Hatvany Lajos u. sarkán felállított Ideiglenes Piacra költözhettek át, hogy a fejlesztés évei alatt is meg tudják őrizni törzsvásárlóikat.

  1. folyamán megépült az új csarnoképület szerkezete. Jelenleg kisebb befejező munkálatok és az üzletek belső kialakítása zajlik, a bérlők bevonásával. A pinceszinten található mélygarázs és vizes-blokkok, valamint a tető munkálatai is hamarosan befejeződnek. Az új csarnoképület tetején a terveknek megfelelően korszerű zöldtető és napelemes rendszer is kiépítésre kerül. Ezzel párhuzamosan a csarnok melletti Heltai Jenő téren szakaszosan történik a közterület-fejlesztés, a térburkolatok kivitelezése és az új utcabútorok kihelyezése. A kivitelezés előrehaladása kb. 65-70%-on áll.
  2. tavaszán, április 26-án az új csarnoképület megnyitotta kapuit a vásárlóközönség előtt. Ezt követően a régi csarnoképületet lebontják, és a helyére új üzlethelyiségeket, valamint egy több funkciót betöltő közösségi teret hoznak majd létre, ezzel válik teljessé a terület komplex rehabilitációja. A beruházás teljes költsége (szolgáltatások, tervezés, kivitelezés) kb. bruttó 7,9 milliárd Ft-ot tesz ki, ennek nagy része kormányzati támogatás.

Kapcsolódó anyagok:
2019-re megújul a békásmegyeri piac és környéke
3,5 milliárd forint támogatás a békásmegyeri piacra
A Békásmegyeri Piac fejlesztésének ütemezése
Békásmegyeri Piac: zajlanak az előkészületek
Elkezdődnek a Békásmegyeri Piac építési munkálatai
Megnyitott az ideiglenes piac Békásmegyeren
Megnyílt az Ideiglenes Piac Békásmegyeren
Zajlik a vállalkozói piac bontása Békásmegyeren
Régészeti vizsgálatok voltak a Békásmegyeri Piacon
Indul a Békásmegyeri piac építése
Békásmegyeri Piac: megkezdődik a mélygarázs építése