Csobánka téri Szakrendelő felújítása

A Rendelőintézet békásmegyeri épülete 1986-ban létesült az akkor elterjedt könnyűszerkezetes technológiával. Az építés óta eltelt három évtized alatt a nagy igénybevétel, az épületet ért külső és egyéb hatások (szél, csapadék, napsugárzás, mechanikai, stb.), valamint az elmaradt felújítások miatt jelentősen avult, az átlagosnál gyengébb műszaki állapotba került. A műszaki szakértői vizsgálat megállapította, hogy különféle hibák keletkeztek, számos homlokzati elem károsodott, a homlokzati nyílászárókat is magába foglaló szerkezetek sérültek, egyes elemeik elöregedtek. Kizárólag egy teljes felületen végzett javítás biztosítja a biztonságos használatot. A nagyszámú meghibásodás alapján kijelenthető, hogy a könnyűszerkezetes épület nyílászáróinak életciklusa lejárt, cseréjük indokolt. Javításuk csak rövidtávon biztosítaná a balesetmentes használatot. Az épület teljes belső felújítása előtt mindenképp szükséges az álmennyezet felett futó épületgépészeti vezetékek ellenőrzése, javítása, csőhéj szigetelése.

Ennek alapján a felújítás első ütemében a Hadrianus Program részeként 2018-ban megvalósult az épület energetikai felújítása, nyílászárók cseréje, tető- és homlokzatszigetelés, külső álmennyezeti rész javítása. Ezzel egyidejűleg kerülhet sor a Csobánka téri Szakrendelő orvos-technikai eszközbeszerzéseire, kiemelten a Tüdőgondozó gépparkjának cseréjére, valamint a tervek szerint ebbe a szakrendelőbe kiköltöző Gasztroenterológiai Endoszkópos labor felszerelésére is.

A fejlesztések következő ütemében, az EGÉSZSÉGES BUDAPEST PROGRAM keretében kerülhet sor a teljes épületgépészeti felújításra, a szükséges belsőépítészeti átalakításokra, a teljes elektromos felújításra, világításkorszerűsítéssel, valamint az orvos-technikai fejlesztések befejezésére. Ennek előkészítése jelenleg is zajlik, a szakrendelő felújítása várhatóan 2019. év végén kezdődik majd el.