Derű utcai park fejlesztése

A környéken élők által csak „Dombosnak” nevezett terület a Derű utcán található, hivatalos nevén ez a Boldog Sándor István park. Ez a terület több közeli utca lakóinak szabadidős időtöltését és pihenését is kiszolgálná, mégsem olyan park, amit igazán sokan és szívesen használnak. A közösségi tervezés során kiderült, hogy ezen a ponton egy jelentős konfliktushelyzet van a kutyások és nem-kutyások között, ezért a park közösségi tervezésénél elsősorban az ilyen jellegű, eltérő használatból adódó nehézségeket kellett feloldani.

A Derű utca tervezése során kiderült, hogy a lakossági bevonással járó tervezésnek milyen hatalma van, és nagyon eredményes, ha találkoznak egymással a más véleményen lévő parkhasználók. A konfliktusok már attól is oldódtak, hogy a különféle nézőpontú résztvevők megosztották egymással vágyaikat és félelmeiket. A folyamat végén konszenzus alakult ki, az elkészült tervek pedig egyaránt kedveztek a kutyásoknak és a nem-kutyásoknak is.

A projekt sikerét jelzi az is, hogy a Fővárosi Önkormányzat, a TÉR_KÖZ 2016 pályázat keretében 90 millió forintos támogatással járult hozzá a megvalósításhoz, ami 2018 áprilisban fejeződött be.

2018. április 27-én zajlott a park ünnepélyes átadója egy közösségi piknik keretében. A pikniken gyerekprogramok, zenés színpadi műsor és kutyás élményprogram várta az érdeklődőket.

Kapcsolódó anyagok:
Nyert a Holdudvar és a Derű utcai park
Indul a kivitelezés a Boldog Sándor István parkban