Közlekedésfejlesztés és közműfejlesztés

A Közlekedésfejlesztés Tematikus Program három nagy területe a következő években:

  1. közutak fejlesztése (meglévő úttestek, járdák és parkolók fejlesztése, korszerűsítése, a jelenlegi földutak helyén burkolt úthálózat kiépítése)
  2. a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése (pl.: kerékpárutak kialakítása, kerékpár szervizpontok telepítése, közösségi kerékpártároló szigetek létesítése, Velodrom és kerékpáros szabadidőpark kialakítása a Gázgyár területén)
  3. harmadrészt az elektromos mobilitás infrastrukturális feltételeinek javítása (pl.: elektromos töltőpontok telepítése).

A KERÉKPÁROS FEJLESZTÉSEK több okból is kiemelten jelentősek az önkormányzat stratégiájában. Szerencsére egyre több a kerékpáros Óbudán is, igény van a korszerű, biztonságos bicikliutakra, melyek zökkenőmentes, gyors közlekedést tesznek lehetővé a kerékpárosok számára. Az utak mellett a szervizpontok is megjelennek, egyre több helyen. A kerékpárosok közlekedés közben is gyorsan tudnak kisebb szervizelést eszközölni a biciklin, meghibásodás esetén javítani. A kerékpártároló szigetek kialakítása a közterületek fejlesztésénél is fontos, hiszen a kerékpáros közlekedés elősegítésének fontos eleme a kerékpárok biztonságos tárolásának lehetősége.

A kerékpárosbarát közlekedés jegyében számos forgalomtechnikai fejlesztésre számíthatnak a bringások, mint például új kerékpársávok kialakítása, a kerületközi kerékpáros folyosók kialakítása és fejlesztése, egyirányú utcák kerékpárral közlekedők számára történő megnyitása, parkolási változások a bringás közlekedők védelmére.

A tervek szerint megvalósulhat a Flórián téri csomópont biztonságos, kerékpáros átjárhatósága, az Árpád fejedelem útján kerékpársáv kialakítása a Tímár utcai felüljáró kiváltásával. A II. kerületből vagy a felé kerékpárral közlekedők számára kiemelten fontos fejlesztés lehet a Frankel Leó utca – Bécsi út tengelyen tervezett kerékpársáv és kerékpárút kialakítása. A programhoz tartozik még a Szőlő utcai kerékpáros tengely megerősítése, és a projektterület egyes részein a 30 km/h sebességkorlátozás bevezetése. Ezen fejlesztések várhatóan a következő években valósulhatnak meg.

A KÖZMŰFEJLESZTÉS a közeljövőben egy területre fókuszál, méghozzá a hegyek területén lévő, megfelelő csatornarendszer kialakítására. Óbuda terjeszkedő kerület, Aranyhegy, Ürömhegy és Csúcshegy térségében egyre több lakóövezet létesül, ahol a megfelelő infrastruktúra biztosítása jelentős feladat.

A tervek szerint 2018-ban új E-TÖLTŐPONTOK létesülnek a kerületben. Évről-évre egyre többen választják közlekedési eszközként az elektromos autókat, ezért szükségessé vált a töltőponthálózat bővítése, annak érdekében, hogy az autótulajdonosok belátható távolságokon belül tölteni tudják a gépjárműveiket. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata elkötelezett a környezetbarát megoldások mellett, ezért hozzájárulásával támogatja a töltőpontok létesítését a kerület tulajdonában álló területeken.

Várhatóan a második negyedévben sor kerül a töltőpontok telepítésére, a kerület számos frekventált pontján.