Óbuda római kori örökségének hasznosítása

Óbuda-Békásmegyer területe (az egykori Aquincum) nemzetközi szinten is kivételesen gazdag római kori emlékekben. Budapest növekvő turisztikai forgalma mindinkább indokolja, hogy Óbudát is be tudjuk kapcsolni ebbe a kulturális, idegenforgalmi vérkeringésbe.

A legjelentősebb turisztikai potenciált hordozó római kori építménymaradványok hasznosítására azonban csak fejlesztésekkel nyílhat lehetőség.

Image result for katonai amfiteátrum obuda.huA Pacsirtamezőn található KATONAI AMFITEÁTRUM ideiglenes kulturális-turisztikai hasznosítására, illetve részleges rekonstrukciójára is született több elképzelés. E mellett szükséges lenne a polgárváros és vele együtt az Aquincumi Múzeum fejlesztése. 2016-ban koncepcióterv született a Vörösvári út mellett található Cella Trichora és környezetének rehabilitációjára, illetve a Hadrianus Palota legalább részleges rekonstrukciója a Hajógyár rehabilitációja keretében.

A római kori építmények fejlesztése között szükséges lenne az egykori katonaváros északi részén elhelyezkedő egykor fényűző kivitelezésű lakóház, a Hercules Villa muzeológiai és turisztikai célú fejlesztése is, mely tovább növelhetné a kerület turisztikai jelentőségét.

 

2016-os előkészítéssel, 2017 májusában zajlott a FLÓRIÁN TÉR közösségi bevonással zajló tervezése. Számos közösségi alkalmon rajzolódott ki, hogy milyen új funkciókra lenne szükség a parkban, hogy újulhatna és modernizálódhat úgy a tér, hogy jelenlegi zöld jellegét megőrizze.

A Flórián tér azért is jelentős a turisztikai fejlesztés szempontjából, mert a területén található római kori katonaváros emlékei az UNESCO világörökségi listájára is felkerülhetnek, mely komoly idegenforgalmi fellendülést hozhat az adott területnek. A közösségi tervezés blog oldala itt elérhető >>>

Óbuda-Békásmegyer római kori emlékeinek ápolása, fejlesztése és elérhetővé tétele a turizmus számára nem csak lehetősége, hanem felelőssége is a kerületnek.