1848-49-es Emlékpark a Lékai téren

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata azt szeretné, hogy Csillaghegyen jöjjön létre az az emlékpark, amely az 1848-49-es forradalom és szabadságharcnak, illetve kiemelten Czetz János dandártábornoknak állít emléket. A “Kossuth Lajos legfiatalabb tábornokaként” emlegetett Czetz János – akiről Csillaghegy egyik fontos utcája is a nevét viseli – egyedülálló pályaíve az erdélyi Gidófalvától nemzeti forradalmunkon át egészen Argentínáig vezet, ahol Juan Fernando Czetz néven a dél-amerikai ország hadseregének lett emblematikus figurája. A Buenos Aires-i Katonai Akadémia után Óbuda-Békásmegyeren kaphatna szobrot nemzeti hősünk, ehhez azonban előbb a Lékai bíboros téren lévő park megújulására van szükség. Ahhoz, hogy a leendő emlékpark ne csak az ünnepek, hanem a mindennapok igényeinek is megfeleljen, közösségi tervezés keretein belül ismertük meg a park használóinak – a  környéken lakók, vagy például a Boldog Özséb templom látogatói – véleményét.

A Kormány 2017 decemberi döntésével 470 millió forint támogatást ítélt oda Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának, melyet a kerület parkfejlesztésre fordíthat. Az Önkormányzat fejlesztési tervei közül választott ki két olyan beruházást, amely megfelel a támogatás feltételeinek. Az egyik az 1848-49–es emlékpark, melynek fejlesztése a forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából 2018. évi kezdéssel valósulhat meg.

2018 – 2019 KIVITELEZÉS KORMÁNYZATI TÁMOGATÁSSAL

A 2018. őszén megkezdett munkálatok során megépülnek az új gyalogossétányok és pihenőterek, valamint korszerű és időtálló utcabútorokkal, padokkal, asztalokkal, világítással, hulladék- és kutyapiszokgyűjtőkkel, kerékpártárolóval és ivókúttal fog gazdagodni a terület. A már meglévő faállományt új juharfák fogják bővíteni, valamint több mint 1500 évelő és 400 cserje díszíti majd a parkot. A zöldterületek megújulása mellett a parkot körülvevő, rossz állapotú útszakaszok burkolatának cseréje is megtörténik. A későbbiekben pedig Czetz János dandártábornok szobra is méltó helyet fog kapni a park területén, emléket állítva az 1848-49-es szabadságharcnak.

A parkban a kivitelezési munkálatok 2019. nyári hónapjaiban befejeződtek, de a parkba tervezett szobor elhelyezésére várhatóan 2019. őszén fog sor kerülni.

Kapcsolódó anyagok:
http://obvf.hu/czetz/
Az 1848-49-es emlékpark és a Szépvölgyi úti park épülhet meg