Egészséges Budapest Program

A Szent Margit Rendelőintézetnek az Egészséges Budapest Program keretében történő fejlesztéséről a Kormány a Magyar Közlönyben megjelent 1286/2018.(VI.25.) számú Kormányhatározatban döntött. A döntés alapján a Kormány 5,1 milliárd forinttal támogatja a Szent Margit Rendelőintézet két telephelyének (Vörösvári úti Szakrendelő, Csobánka téri Szakrendelő) felújítását és az orvostechnológiai eszközbeszerzéseket.

Az Önkormányzat 2018. szeptember 18-án írta alá az 5 150 194 700 Ft összegű támogatásról szóló Együttműködési Megállapodást a Magyar Állam képviseletében eljáró Állami Egészségügyi Ellátó Központtal, valamint, 2018. december 20-án a 1347/2018. sz. Korm. határozatban a 2018. évre biztosított 167 678 938 Ft összegű Kormányzati támogatásról az Emberi Erőforrások Minisztériumával Támogatási Szerződést kötött.

Összességében tehát a 2018. évben az Önkormányzat önerő terhére megvalósította a Csobánka téri Szakrendelő épületenergetikai korszerűsítését. A 2018. évi EMMI támogatás terhére, a Támogatási Szerződés alapján jelenleg is folyamatban van, és várhatóan 2 hónapon belül befejeződik a Szent Margit Rendelőintézet két telephelyén (Vörösvári úti szakrendelő, Csobánka téri Szakrendelő) a napi vizsgálatok elvégzéséhez szükséges orvosi géppark, orvostechnológiai eszközállomány állapotának javítása, a hiányzó eszközök beszerzésének I. üteme (pl. szemészeti eszközök, ultrahang berendezések, altató munkaállomás, EKG berendezés, mágnesterápiás eszköz stb.)

Az Egészséges Budapest Program keretében 2019 és 2021 között:

A Vörösvári úti Szakrendelőben megvalósul az épület energetikai korszerűsítése, a rendelők funkcionális átszervezése, a teljes belső felújítás, külső homlokzat megtisztítása, hiányzó vagy sérült burkolati elemek pótlása, valamint a szakrendelő és a Vörösvári út közötti parkolószakasz teljes felújítása. A Csobánka téri Szakrendelőben megvalósul az épület energetikai felújítása, nyílászárók cseréje és árnyékolástechnika felszerelése, tető- és homlokzatszigetelés, külső álmennyezeti rész javítása, valamint a Tüdőgondozóból átköltöző funkciók és gasztroenterológia elhelyezéséhez és az egyéb helyiségkiosztás-változásból adódó belső építészeti átalakítások. A Laktanya utcai Szakrendelő esetében megszűnik a telephely, a teljes éves üzemeltetési költsége (17,5 millió Ft /év) megtakarításra kerül.

A 2018. év III. negyedévében megkezdődött a műszaki tervezési feladatok előkészítése, valamint a tervezési programok kialakítása. 2019. évben a Csobánka térről később kiköltöző háziorvosok, gyerekorvosok és védőnők bevonásával megkezdődött az új rendelők terveztetése és hamarosan elkezdődik azok kialakítása is.